Asiat etenee

Valmistelut ovat vielä hitusen kesken, mutta vielä on kuukausi aikaa. Keskeneräiset asiat täydentyvät kenties vasta Nepalissa, joten niihin palaan myöhemmin. Samalla muistelen kaiholla, miten helppoa oli muuttaa Latviaan, EU-maahan!

Apurahahakemus
Aluksi järjestelmä ei toiminut. Laitoin hakemuksen, kun tajusin kokeilla, toimiiko se. Toivottavasti saan rahat ennen kuin olen Nepalissa.

Yhteydet WHR:n kanssa
Lähetin CV:n, motivaatiota tihkuvan Letter of Interests -kirjeen ja Volunteer formin henkilö A:lle marraskuun puolivälissä. Vastaus viipyi 2,5 viikkoa ja sinä aikana lähetin opelle kaksi apua-viestiä sekä henkilö A:lle yhden muistutusviestin. Häneltä sain henkilön B yhteystiedot, jolle olemme Katan kanssa yhdessä kertoneet suunnitelmistamme ja hän on vahvistanut tulomme. Henkilö A haluaisi kuitenkin ilmeisesti vielä haastatella meitä, joten...en ole varma, onko asia ok, vaikka meillä on jo lentoliput.

Lentoliput
Päädyin ottamaan pelkät menoliput Kathmanduun. Paluuajankohta ja reitti selviää myöhemmin.

Rokotukset ja muut
Hepatiitti A+B ehdin ottaa juuri ja juuri vaadittavat kaksi piikkiä (0kk, 1kk ja 6kk), viimeinen jää juhannukselle.
Lavantautirokote otettiin kapselina 1., 3. ja 5. päivänä, viimeinen kapseli vähintään 10 päivää ennen matkaa. Olin ajoissa.
MPR-rokotetta en ole saanut edes lapsena. Hain sen tk:sta noin kuukautta ennen lähtöä.
Jäykkäkouristus on otettu viimeksi elokuussa 2014 eli sitä piikkiä en tarvinnut.
Poliota koulun terkkari suositteli, tk:n terkkari sanoi, että "ei Nepal ole polioaluetta!" Suurlähetystön sivuilla suositeltiin poliota, mutta tarkistin asian liian myöhään.
Kolerasta ei minulle edes mainittu, Katalle kyllä.
Malarialääkkeet päätän jättää kotiin. Pelätyt sivuvaikutukset ja riskialttius kallistaa minut sille kannalle, että suojaudun vaatteilla, hyttysverkolla ja hyttysmyrkyllä, jos on tarve. Thaimaassa matkusteleva veljeni sanoi suoraan: "Et tarvii sitä, ellet mene villeimpään viidakkoon."
Japanin aivokuumetta harkitsen edelleen, otan sen Kathmandun laadukkaassa sairaalassa, jos otan.

Asunto - Suomi
Sain jälleenvuokrattua oman luukkuni nuorelle naiselle. Säästyn siis muuttoauton vuokrasta, mutta en varastointikustannuksista: Pyydän häneltä hitusen vähemmän vuokraa kuin itse maksan.

Asunto - Nepal
Pomminvarma (tai maanjäristyksenvarma) kontakti tarjoaa opiskelijoille asuinsijaa talostaan, joka on toisella puolella kaupunkia kuin WHR:n toimisto. Open mielestä se ei ole paras ratkaisu - eikä minun ja Katankaan mielestä. Sain yhteyden nepalilaistaustaiseen jyväskyläläismieheen, joka on ollut suureksi avuksi. Kathmandussa ei ole kerrostaloja, josta ihmiset voisivat vuokrata asuntoja. Vuokrattavat asunnot ovat ihmisten kotien yhteydessä ja niitä vuokrataan suhteilla - unohtamatta hintaneuvotteluja. Herra nepalilainen sanoi, että "Nepal on maa, jossa et voi itsenäisesti tehdä mitään, vaan täytyy tuntea oikeat ihmiset." On siis minunkin tyydyttävä ottamaan kullan arvoinen apu vastaan.



KELA
Laitoin hakemukset KELAan heti, kun tiesin Suomen asunnon kohtalon eli heti joulun jälkeen.

Vakuutukset
Selvitin asioita omasta vakuutusyhtiöstä, ammattiliiton jäseneduista, koulun vakuutuksesta ja totesin, että suomalaiset vakuutusyhtiöt minimoivat korvausriskiä olemalla myöntämättä vakuutuksia. Yksi ei myönnä vakuutuksia yli 5000m, yli 4000m tarvitaan etukäteen tarkka matkasuunnitelma. Toinen myöntää vakuutuksen, joka ulottuu paikkoihin, johon on päivän matka AUTOLLA. Jätin kysymättä, kuinka korkealle saa mennä ja sanoin puhelimessa yhtiön edustajalle: "Tämä näyttää siltä, että teiltä ei ole saatavilla sellaista vakuutusta, minkä haluaisin." Otin siis norjalaisen Gouda-matkavakuutuksen, joka sallii myös poikkeamisen autotieltä extreme-lajeihin ja trekkaukseen. Siihen sisältyy 1250€ matkatavaravakuutus, mutta koska tavaroiden arvo kameroineen on huomattavasti suurempi, otin kotivakuutuksen yhteyteen matkatavaravakuutuksen sopivasti korkeammalla maksukatolla (sen olisi pitänyt olla jo aiemminkin!)

Nokkahuilu
Koti-ikävään varauduin ostamalla nokkahuilun F-Musiikista, á13€. Sen jälkeen alkoi naapurien rääkkääminen, kun aloin opetella laulu kerrallaan tuttuja melodioita, joita voin ikävissäni puhallella pitkin Aasiaa. Tällä hetkellä sujuu jotenkuten "Kalavesj", "Soi kunniaksi Luojan", "Nyt kohti taivasta katselen", "Kuule, Isä Taivaan, lapsen rukous" ja "Olet maamme armahin, Suomenmaa". Repertuaaria pitäis vähän laajentaa, mutta nuokin toiminee tekohengityksenä.

Teen töitä
Apurahahakemuksen pitkittyessä päädyin siihen toivottomaan ratkaisuun kuin työntekoon. Se saattaa vaikuttaa vielä täällä ollen asumistukeen, koska kerroin siitä KELAlle. Olen mielummin rehellinen jo tässä vaiheessa kuin maksan niitä myöhemmin korkojen kanssa takaisin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä reppuun tarvitsee? Paljonko retki maksaa? - Poonhill trekin järjestelyt ja kustannukset

Julkinen liikenne Kathmandussa

Projektin lopetus ja lahjoitetut kamerat